Dlaczego tak ważne jest karmienie niemowlaka mlekiem matki?

Wszystkie przeprowadzane badania potwierdzają, że mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Mleko to jest najlepiej przyswajalne przez układ pokarmowy dziecka, dzięki czemu chroni  (poza okresem pierwszych trzech tygodni) przed kolką jelitową, a w czasie karmienia nie występują u dziecka prężenie i ból brzucha, towarzyszące często karmieniu butelką. Zawiera naturalne ciała odpornościowe matki, które chronią noworodka przed  groźnymi dla niego chorobami zakaźnymi (układ odpornościowy dziecka rozwija się dopiero około 8 miesiąca życia). 

Nie powoduje alergii. Zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka. W skład mleka kobiecego wchodzi wiele związków, które nie występują w żadnej ze sztucznych odżywek, jak np. specyficzne kwasy tłuszczowe ułatwiające rozwój układu nerwowego.

Udowodniono, że dzieci karmione mlekiem matki chorują rzadziej, a kiedy chorują przebieg ich chorób jest lżejszy niż u dzieci karmionych mieszankami.

Kiedy używać laktatorów?

Laktatory są niezastąpione zwłaszcza dla matek:

-  wcześniaków nie-potrafiących jeszcze samodzielnie ssać (tu przyda się laktator, który pozwala na odciąganie z obu piersi jednocześnie);

- które wkrótce po urodzeniu dziecka wracają na studia czy do pracy;

- które są zmuszone do dłuższej rozłąki z dzieckiem (np. z powodu pobytu w szpitalu czy nagłego wyjazdu).

W każdym przypadku zebrane mleko warto przechować, by osoba opiekująca się dzieckiem mogła mu je podać pod nieobecność mamy.

Kupno laktatora

W sklepach dostępne są dwa rodzaje odciągaczy pokarmu: ręczne i elektryczne. Oba rodzaje działają na tej samej zasadzie: po przyłożeniu do piersi specjalnej plastikowej otoczki pokarm jest wysysany przez podciśnienie wytwarzane w laktatorze.

Laktatory ręczne są tańsze i łatwiejsze w obsłudze. Mają za to spory minus - odciąganie pokarmu jest męczące, bo trzeba rytmicznie, przez przynajmniej kilkanaście minut, naciskać ręką specjalną pompkę.

Laktatory elektryczne są droższe, ale za to bardziej efektywne. Szybciej odciągają większą ilość mleka.

Laktator można również wypożyczyć, trzeba do niego tylko dokupić osłonkę na piersi.

Do laktatora potrzebne są takie akcesoria, jak butelki, pojemniki do przechowywania pokarmu, smoczki, specjalna szczotka do mycia butelek i podgrzewacz.

Odciąganie pokarmu

Na początku odciąganie pokarmu  może sprawiać trochę problemów i być czasochłonne. Nie należy się jednak tym zrażać! Po krótkim czasie nabiera się wprawy i odciąganie pokarmu staje się coraz przyjemniejsze.

Zanim nie nabierzesz wprawy, używaj laktatora wtedy, kiedy maluch śpi, byś mogła skoncentrować się tylko na tym, co robisz.

Przed rozpoczęciem odciągania pokarmu przygotuj sobie wszystko, co będzie potrzebne ? świeżo wysterylizowany laktator, butelkę albo torebkę do przechowywania mleka, wodę do picia. Potem umyj piersi i ręce. By pobudzić laktację, możesz wypić szklankę ciepłego napoju, położyć na piersiach ciepły kompres. Pomaga też delikatny masaż obu piersi; ruchy powinny przypominać głaskanie. Laktator przyłóż do piersi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak by sutek znalazł się w specjalnym otworze. Najpierw odciągaj pokarm z minimalną siłą ssania, stopniowo zwiększając moc laktatora. Odciąganie pokarmu na początku może trochę boleć, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalną maść na popękane brodawki.

Przechowywanie pokarmu

Odciągnięte mleko można przelać do butelki, starannie wymytego szklanego naczynia z przykrywką albo plastikowego pojemnika do żywności. Przed użyciem upewnij się, czy są sterylne (taka informacja powinna być na opakowaniu). Na pojemniku albo torebce napisz datę i godzinę odciągnięcia pokarmu oraz jego objętość.

Sposób przechowywania pokarmu zależy od czasu i od pogody. Nawet jeśli nie będzie cię tylko przez 2-3 godziny, w upalne dni nie zostawiaj mleka w butelce na stole. Teoretycznie może ono stać w temperaturze pokojowej 8-12 godzin, ale lepiej nie ryzykować. Kobiecy pokarm psuje się szybciej niż mleko krowie z kartonika, bo  nie jest pasteryzowany. Odciągniętą z piersi porcję mleka najlepiej przechowywać w lodówce albo torbie chłodniczej z wymiennymi wkładami. Jeśli robisz większe zapasy mleka, najlepiej zamrozić je w zamrażalniku  (gdzie może stać nawet 2 tygodnie) albo w zamrażarce (będzie dobre przez rok).

Schłodzony lub zamrożony pokarm można rozmrażać albo podgrzewać wyłącznie w kąpieli wodnej, w temperaturze do 50 stopni C. Nie wolno go gotować, podgrzewać w kuchence mikrofalowej ani bezpośrednio w garnuszku, bo można w ten sposób zniszczyć cenne witaminy i mikroelementy. Ponadto, mleko rozmrażane w mikrofalówce może poparzyć dziecko, gdyż pokarm nie jest równomiernie podgrzewany.  Po rozmrożeniu pokarm można przechowywać w lodówce przez 24 godziny, dla wcześniaków ? maksymalnie 9 godzin. Rozmrożonego nie wolno ponownie zamrażać. Przed podaniem mleka dziecku trzeba sprawdzić jego temperaturę, wylewając kilka kropli na nadgarstek. Jeśli dziecko nie wypije całej porcji, resztę wylej. Lepiej też nie mieszać porcji mleka odciągniętych w różnym czasie.

Referencje:

1. Hubicz, K. Naturalnie, choć z butelki; http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/mama-po-porodzie/naturalnie_-choc-z-butelki,6798_8458.htm

2. http://www.dziecko-info.com/twoje_dziecko/karmienie.shtml

copyright by
Medel S.p.A. and Novamed.pl
designed and powered by
evangelist::dotmatik